Sokolský pohár ve Freestyle fotbale

Příznivci a fandové fotbalu sledují v těchto dnech právě probíhající mistrovství světa, oči fotbalistů freestylových však byly první prázdninový víkend upřeny do Martínkova. Freestyle fotbal je individuální sportovní disciplína, při které hráč předvádí různé triky a žonglování s fotbalovým míčem. Jinak nemá s fotbalem jako takovým nic společného. Trojnásobným mistrem České republiky v tomto sportu je člen Tělocvičné jednoty Sokol Martínkov Petr Karásek a i z tohoto důvodu uspořádali v Martínkově první ročník Sokolského poháru ve Freestyle fotbalu. Celé akci předcházela dlouhá příprava, protože pořadatelé neměli až do minulé neděle s podobnou soutěží žádné zkušenosti.

 

V naší republice je asi patnáct registrovaných freestylerů. Třetina z nich na Sokolský pohár dorazila a to dokonce již v pátek, protože druhý den byly pro všechny zájemce o tento sport připraveny workshopy. Na nich byly představeny různé triky, kombinace, promítána videa a přítomní zájemci především z řad dětí a mládeže se pak některé ze cviků začali pod vedením profesionálních hráčů učit. Proto byla i pro začátečníky vyčleněna v nedělní soutěži jedna kategorie. A nutno říct, že se všichni opravdu snažili. Během svých vystoupení byla i na těch nejmenších vidět snaha ukázat veřejnosti, že se za sobotu přece jen něco naučili. Na prvních dvou místech v kategorii začátečníků nakonec skončili Šimon Velinský a Vladimír Hlína, hoši z Pardubic, kteří se Freestyle fotbalu věnují již několik týdnů. Třetí skončil Leoš Sláma z Martínkova. Po nich už na parket na martínkovské návsi nastoupili profesionální Freestyle fotbalisté, pravidelní účastníci mistrovství ČR, Českého poháru a dalších vrcholných akcí. Ti byli po kvalifikaci rozděleni do dvou pětičlenných skupin. V nich systémem každý s každým bojovali o postup do semifinále závodníci z České republiky, Slovenska a Polska. V porotě zasedl Petr Karásek, starosta Sokola Martínkov Josef Pléha a Polák Dawid Biegun alias „ZEGAN“, který patří mezi světové freestylové legendy a který se v roce 2009 stal mistrem světa v kategorii „Sick three“, tedy v kombinaci tří nejnáročnějších triků s míčem. Velkého povzbuzování ze strany přítomných diváků se dostalo Miroslavu Sosnarovi z Vranína a jediné dívce mezi soutěžícími mistryni světa z roku 2012 a vicemistryni Evropy v letošním roce Lucii Kevické z Bratislavy.  Třetí místo v soutěži profesionálů vybojoval Vít Kanyza z Ostravy, jenž porazil Petra Zapletala, loňského vítěze E.ON Energy freestyle fotbalu a do Martínkova přijel z Otrokovic. O nejvyšší příčku pak bojoval právě Mirek Sosnar s dalším zahraničním účastníkem Robertem Bejdou z Polska.  Tyto dva pak porotci pořádně napínali, protože jméno vítěze si nechali pro sebe až na samotné vyhlášení výsledků. Ještě před ním předvedli opravdovou exhibici Petr Karásek a Dawid Biegun a velkým potleskem jejich výkony oceňovali nejen přítomní diváci, ale i sami soutěžící.

 

Na stupně vítězů pak v samotném závěru odpoledne nejdříve vystoupili ti nejlepší ze začátečníků, aby z rukou Zegana a Lucie převzali poháry a další ceny. Poté již došlo k odtajnění vítěze profesionální části nedělního odpoledne. Robert Bejda z Polska dlouho nemohl uvěřit tomu, že se stal historicky prvním vítězem Sokolského poháru. „To byl snad nejkrásnější den v mém životě, stát na stupních vítězů na závodě v České republice. Semifinálová kola byla těžká, soupeři kvalitní a já přitom měl sen vyhrát nějakou akci opravdu na úrovni. Jsem hrdý na to, že se mi to tady podařilo.“ S pohárem z Martínkova nakonec do Bratislavy odjela i Lucie Kevická, pořadatelé pro ni jeden připravili jako ocenění za to, že se jako jediná dívka této akce zúčastnila. „Na akci jsem se dlouho těšila a moc mne překvapilo a potěšilo, že jsem dostala ten pohár. Děkuji všem divákům, že mi tak moc fandili a už teď se těším na příští ročník“ dodala. Všichni profesionální Freestyle fotbalisté ocenili úroveň soutěže a shodli se na tom, že podobných akcí by mohlo být klidně i více. Za všechny to shrnul bývalý mistr světa Dawid Biegun alias ZEGAN: „Jsem rád, že jsem do Martínkova dorazil, i když jsem díky patrně chybnému zadání na navigaci trochu bloudil. Co jsem mohl vypozorovat, tak zde byli skvělí diváci, báječná atmosféra a opravdu kvalitní závodníci. Líbí se mi, že na tak malé vsi drží pospolu a takováto akce je určitě lepší, než akce třeba i větší, o kterou ale diváci nemají takový zájem. Super i bylo, že si závod mohli vyzkoušet i ti malí začátečníci“.