Sokolský výstup na Mařenku

Sokol Třebíč ve spolupráci se sokolskou župou plk. Švece uspořádal v sobotu 5. ledna 2013 43. ročník výstupu na nejvyšší vrchol oblasti Třebíčska – Mařenku. Tuto tradici založil br. Jiří Herzán – „Logan“ v roce 1970, kdy na Nový rok vystoupil s  nově založeným oddílem táborníků Sokola Třebíč a s přáteli na vrchol hory Mařenky, aby vzbudil snahu všech zúčastněných dosahovat po celý rok nejlepších výkonů.

 

Tato tradice se udržuje dodnes. Každoročně v prvních dnech roku vystupuje Sokol Třebíč s ostatními sokolskými jednotami v oblasti na vrchol Mařenky a několik posledních let se k výstupu připojuje i Sokol Martínkov. V loňském roce měla naše jednota nejsilnější skupinu – mezi celkem 338. účastníky jich 48 bylo z Martínkova. S napětím jsme očekávali, kolik se nás na tuto akci vydá v roce letošním.

 

Sobotnímu výstupu ovšem vůbec nepřálo počasí, drobně pršelo, místy foukal vítr a na několika úsecích cesty byla silná vrstva ledu. I přesto se podle prvních údajů sešlo na nejvýše položeném místě okresu přes 180 Sokolů i nesokolů, z Martínkova nás dorazilo 25. Obdiv zaslouží patnáct z nich, kteří celou cestu, přibližně 10 km, absolvovali v tomto nepříjemném počasí pěšky. V pravé poledne se se všemi pozdravil náčelník župy br. Oleg Šalbaba: „Klobouk dolů před Vámi, co jste se přes špatné počasí vydali na cestu a co jste sem dorazili. Opravdu hluboce smekám!“ řekl bratr náčelník. Všichni přítomní se mohli ohřát u připraveného ohně, nebo si na něm opéct nějakou tu uzeninu. Mnoho z nich pak využilo možnost shlédnout okolí z nově otevřené rozhledny, která byla na Mařence postavena za zhruba 7 milionů korun. Viditelnost nebyla sice nejlepší, přesto na vrchol 31 metrů vysoké rozhledny vystoupalo mnoho přítomných. A z vrcholu zavlály i prapory, které naše jednota jako jediná nosí na novoroční sokolské výstupy.

 

Poděkování patří všem, kdo se přes nevlídné počasí na výstup vydali a Sboru dobrovolných hasičů za zajištění dopravy k úpatí Mařenky.